Uit de HALLO: Naamgewazel – D’n Tuutekop

Tijdens carnaval heten de inwoners van de dorpen in Horst aan de Maas bijvoorbeeld Turftreiers, Geiten of Dreumels. Maar waar komen deze namen eigenlijk vandaan? HALLO Horst aan de Maas ging op onderzoek uit. Deze week: D’n Tuutekop uit Hegelsom.

In Hegelsom werd in 1963 een carnavalsvereniging opgericht. Als naam werd gekozen voor ‘D’n Tuutekop’ en in het logo van de vereniging kwam een haan te staan. Deze link met kippen verwijst naar hoe Hegelsom van oudsher in elkaar zat. “In die tijd was Hegelsom een dorp met heel veel kippenhouders”, vertelt voorzitter Jos Peeters. “Ook zat hier vroeger de pluimveevakschool en het proefstation voor de pluimveehouderij. Velen verdienden hun brood met het fokken en houden van kippen.” Dat er een naam rondom kippen werd gekozen, was voor de vereniging daarom een vanzelfsprekendheid. Zo werden de inwoners van Hegelsom tijdens carnaval Tuute en Tuutinne.

Het idee voor het oprichten van een carnavalsvereniging in Hegelsom ontstond begin 1963. In het toenmalige café De Hoop kwam een aantal kaarters met het idee om, in navolging van een aantal omliggende dorpen, een carnavalsvereniging op te richten. Niet lang daarna werd het idee in de praktijk gebracht: op 18 januari 1963 was D’n Tuutekop een feit. “Het duurde wel nog even voordat we een prins hadden. De eerste prins was Jan Keijsers en die werd pas in 1967 uitgeroepen”, vertelt Peeters. “Hun prioriteit was in eerste instantie het organiseren van twee bonte avonden en een kinderprogramma, niet het formeren van een raad van 11 met een prins.” Twee jaar later, in 1969 volgde ook het eerste boerenbruidspaar: Wiel van Rens en Hermien Wijers.
Tijdens het 33-jarig jubileum van de vereniging, deed D’n Tuutekop zijn naam nog even eer aan. “We hebben toen een ‘tuuterace’ georganiseerd. In de oude tuinbouwloods hadden we een circuit gemaakt en iedereen kon zijn eigen kip inschrijven. De kip die het parcours het snelst aflegde, won.” Met deze activiteit behaalde D’n Tuutekop de landelijke televisie. Peeters zegt lachend: “We kregen SBS zo ver om te komen filmen.” Onlangs vierde D’n Tuutekop opnieuw een jubileum, het 55-jarig bestaan. “Dat was zeker ook een van de hoogtepunten in het bestaan van de vereniging. Met name de eerste Hegelsomse dorpsquiz die toen is georganiseerd, was fantastisch. Er waren zo’n 400 mensen uit het dorp bij de quiz betrokken als organisator, deelnemer of hulplijn.”
“Voor de toekomst hoop ik dat de carnaval echt beleefd blijft worden”, zegt Peeters. “Niet dat het feest in leven moet worden gehouden. Het is inmiddels één van de vele feesten geworden en we merken dus ook wel dat de bezoekersaantallen van de activiteiten ietwat teruglopen.” Toch is hij nog niet bang voor de toekomst. “Het leeft nog steeds, dat is onder andere gebleken tijdens de twee feestweekenden voor het 55-jarig jubileum. Ik ben er nog altijd heel trots op hoe we hier in Hegelsom carnaval vieren, dat we ongedwongen en op een leuke manier samen een mooi feestje kunnen bouwen, zonder onder allerlei overbodige protocollen en regels. Gewoon het gezond verstand gebruiken en de normale normen en waarden respecteren.”

Gerelateerde berichten

18 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.