Boerenbruiloft

Op carnavalsmaandag werd in ’t Tuuteriek de boerenbruiloft gevierd. De organisatie was voor het eerst in de historie in handen van fietsclub ‘De Slappe Band’. Zij hadden dan ook besloten een fietstocht te organiseren om het feest te starten. De term ‘Rondje om de kerk’ werd letterlijk genomen, waarmee het parcours voor iedereen duidelijk was en ook het publiek de weg wist te vinden. De route was in de ochtend nog flink onder handen genomen met stoepkrijt door de jeugd, die diverse aanmoedigingen opgetekend had. Het plein voor het jeugdhuis diende als rennerskwartier en voor het gemeenschapshuis mocht de jury plaatsnemen op een trailer.

Om klokslag twee uur opende burgemeester Kees van Rooy de ronde voor de basisschooljeugd. Zij streden om de mooist versierde fiets. Hoewel snelheid niet van belang was, gingen de vierentwintig deelnemers allemaal zeer fanatiek van start. Na de nodige rondjes getrapt te hebben ontvingen zij allen een onderscheiding van de burgemeester.

Vervolgens was het de beurt aan de eigen creaties van allerhande maffe fietsen. Zo waren er onder meer een wipfiets, een volledig houten fiets, een renfiets met kippenren en wielen in alle denkbare soorten en maten. Al voor het officiële startschot bleken niet alle fietsen even stevig, maar uiteindelijk wisten toch alle voertuigen minimaal een ronde te volbrengen. De optocht van dinsdag moesten een aantal deelnemers echter aan zich voorbij laten gaan. Ook deze drieëntachtig deelnemers werden door de burgemeester onderscheiden.

Aansluitend trokken de deelnemers en toeschouwers en masse naar de Tuutetempel. Hier werden de prijzen uitgereikt. Bij de jeugd won Maxim Knops de prijs voor de origineelste fiets en Sill Jacobs haalde de titel voor mooiste creatie binnen. Bij de eigen creaties was het origineelste idee van Bonnie Knops. Het mooiste voertuig met vervaardigd door Paul Jacobs en Wilbert Zanders.

Het programma ging verder met het toneelspel door de boerenfamilie. Met de nodige droge humor en Franse woordspelingen werd een fietswedstrijd gehouden. De deelnemers moesten onderwijl diverse taken uitvoeren, zoals ballonnen opblazen en trappen met zwemflippers aan de voeten. De wedstrijd werd gewonnen door Jean-Louis, die als een blok viel voor de mooie ronde miss Elise. Gelukkig was de liefde wederzijds, zodat zij als boerenbruidspaar gehuwd konden worden. Na de trouwerij volgde een druk bezochte receptie met de nodige Frans getinte cadeaus. Een aantal hiervan kon al gebruikt worden tijdens het navolgende feest, dat tot ver in de nacht doorging.

Vakkundig wisten dj’s Ben en Gurde het publiek te vermaken. In de loop van de avond werd ook nog regelmatig gefietst tegen de klok. Uiteraard kwamen deze deelnemers evenmin onder hilarische opdrachten uit. Wellicht een mooie opmaat om in de nabije toekomst weer fietsdagen te organiseren…