Bal Bal Bal!

BALGOOIEN

Balgooien  is een oude (Noord-Limburgse) traditie die vrijwel alleen in de regio van Horst voorkomt. Het Balgooien vindt plaats op de eerste zondag na de carnaval, dit jaar dus op zondag 10 maart. Pas getrouwde stellen en pas samenwonenden stellen  gooien op de eerste zondag na de carnaval na de hoogmis (11.00 uur) snoepgoed en fruit uit het raam naar de kinderen die buiten staan te wachten en die hard: bal, bal, bal, staan te roepen.

Het balgooien wordt gehouden bij de huizen van de pas getrouwde- en pas samenwonenden stellen.

Ook het Boerenbruidspaar en het Jeugd Boerenbruidspaar doet mee, zij gooien samen bij Zaal DeBije.

Oorsprong en ontstaan van de traditie:

Hoe oud het balgooien is, valt niet vast te stellen. Volgens het Dagblad voor Noord-Limburg beklaagde het Horster gemeentebestuur er zich in 1836 over dat de bevolking tijdens het balgooien meer belangstelling had voor alcohol dan voor fruit. Verdere aanwijzingen over de ouderdom van het balgooien zijn niet bekend. 

Behalve over de ouderdom is ook weinig bekend over de oorsprong van het balgooien. Verschillende verklaringen doen de ronde, maar van geen enkele kan worden bewezen dat het de juiste is. Sommigen zeggen dat het balgooien diende als compensatie voor de jeugd in de tijd dat Horst nog geen officieel carnaval vierde. Anderen beweren dat jonggehuwden met het balgooien Gods zegen willen afsmeken om hun huwelijk met kinderen te zegenen. In die visie zou balgooien dus een vruchtbaarheidsrite zijn. Dat verklaart het gooien van vruchten – symbool van vruchtbaarheid – uit het slaapkamerraam naar jonge kinderen. Moeten we deze verklaring geloven dan zou balgooien, net als carnaval, dus een heidense afstamming hebben.

Het Dorpsplatform Hegelsom wil deze traditie in ere houden en de Carnavalsvereniging steunt dit met plezier!

Bij deze dus een oproep aan alle pas getrouwde stellen en pas samenwonenden stellen van het afgelopen jaar ( van carnaval 2018 tot carnaval 2019 ) zich op te geven voor het balgooien van zondag 10 maart 2019.

Opgave gaarne vóór zondag 24 februari 2019 via het e-mail adres van het Dorpsplatform Hegelsom:

dorpsplatformhegelsom@gmail.com

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.